Založ si blog

Potemkin, vajda a zápalky

Potemkin, vajda a zápalky

 

“Potemkinova dedina”, tak kedysi knieža Potemkin ľsťou a kulisami vytváral dojem, že niečo existuje, napriek tomu, že neexistovalo. O podobný kúsok sa v Levoči pokúsila aj trojica známych zabávačov : Michal Truban –  špecialista na organizovanie tých pravých žúrok, Alojz Hlina, ktorému sa sníva o Harabinovi, pornočervíkoch a agentoch Mosadu v tajomnom bratislavskom hoteli a trestne stíhaný Andrej K. Táto humoristická trojka navozila brigádnikov z osád na protest proti zhromaždeniu kotlebovcov. Dnes celý internet zaplavila fotka šťastného Andreja K. Ako žiari spokojnosťou, keď mu privezení brigádnici volajú na slávu. Iste je vítanou zmenou aspoň raz za čas nepočuť to magické slovo úžerník.

 

Komu tým pomohli a čo tým dosiahli

 

Bolo by to v podstate celkom veselé predstavenie, keby… Keby z kotlebovcov nerobilo obeť a neštartovalo nenávisť voči Rómom. To, že trojica humoristov robí, čo môže, aby bol Kotleba budúci predseda vlády, na to sme si už zvykli. Ich informovanie o podujatiach ĽSNS už má takú intenzitu, že kotlebovci by si mali dať túto aktivitu do výdavkov na predvolebnú kampaň ako podpora tretej strany.

 

Má to však aj tienistú stránku. Je to nepriamo vytiahnutie etnickej karty. Žiariaci Andrej K. obkolesený Rómami z osady, to je extrémne výbušná zmes. A pri takejto výbušnej zmesi, prepáčte, iba blázon sa začne hrať so zápalkami.

 

Národnostná karta, kto na nej získava a ako ubližuje ľuďom na Slovensku

 

Som podpredsedom Nitrianskeho samosprávneho kraja, ktorý je národnostne zmiešaný. A som veľmi rád, že sa darí tlmiť všetky negatívne vášne a dnes už na tzv. maďarskú kartu nikto ani nepomyslí. A ak sa také niečo stane, ako sa stalo v kvalifikačnom zápase o postup na ME vo futbale Maďarsko – Slovensko, rázne sa to rieši, vrátene prevencie. Stálo nás to veľa času, vysvetľovania, no najmä počúvania a hľadania porozumenia tak, aby táto otázka neodvádzala pozornosť od skutočných problémov ľudí.

 

Preto ma desí, že „najslušnejšia trojka“ nezodpovedne aktivuje etnickú kartu. Nechápu možné následky, či nezodpovedne hazardujú v záujme vlastného prospechu? Na Slovensku žije a pracuje veľké množstvo Rómov a iných etník. Žijú ako naši spoluobčania, pracujú, starajú sa o deti a snívajú svoj osobný sen o šťastí.  Je mi jasné, že nie všetci Rómovia sú takí. Sú tú aj problémové otázky osád. A tie treba riešiť. No systémovo a citlivo konať s jasnou víziou riešenia. Ale navoziť osadníkov ako prvú líniu proti Kotlebovi môže postihnúť negatívne práve tých Rómov, ktorí žijú a chcú žiť inak.

 

Historická skúsenosť nám až priveľmi dosvedčuje o tom, že hnev je zlý radca. O to viac som rád, že naša vláda  a politika, ktorú ja reprezentujem, je vo vzťahu k ľudom „farboslepá“. Vidíme predovšetkým ľudí, ich sociálne a rodinné potreby a ich očakávania. A nie farbu ich pleti.

 

 

 

Idú voľby. Hlad po moci za akúkoľvek cenu.

 

Trojica zabávačov vedomá si mobilizačnej sily etnického napätia neváha vystaviť časť našich spoluobčanov hnevu, zlosti a nenávisti. Najhoršie a najsmutnejšie je zistenie skutočnosti, že na základe fotiek, ktoré dnes kolujú na sociálnych sieťach, jediným dôvodom môže byť psychoterapia vzdychajúcej „máničky“ (nemyslím tým Gagarinovho brata z kultového filmu Pelíšky ), ktorá sa tak veľmi túži stať premiérom, že ju možno uspokojí aj päť minút pocitu vajdu.

 

Zbytočné je žiadať túto trojicu, aby sa konečne začala správať zodpovedne. Rád by som požiadal všetkých ľudí, aby si zachovali chladnú hlavu, držali sa sedliackeho rozumu a neskočili im na túto primitívnu hru.

 

Poraziť extrémistické sily musí byť našim spoločným cieľom. Ale určite nie za cenu zneužívania Rómov a etnickej karty. Ak to urobili úmyselne, môžu sa hanbiť. Ak nedomysleli dôsledky svojho konania a čo všetko môžu spôsobiť, platí pre nich to známe „deťom zápalky do rúk nepatria“.

 

 

Marián Kéry – poslanec NR SR a podpredseda NSK.

Sekulárny a sociálny štát verzus náboženstvo, alebo kto je tu homofób?

26.05.2020

Keď sme nedávno ohlásili vznik platformy založenej na konzervatívnych hodnotách, tak sa spustila vlna útokov. Najobohratejšia pesnička bola o homofóbii, ktorú údajne šírime. Každý, kto má pozná, vie, že celý môj politický život bol presným opakom homofóbie. Chcem absolútne zrozumiteľne povedať, že v každom jednotlivcovi vidím v prvom rade človeka [...]

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

sanitka,

Šiestačka v Maďarsku bodla nožom spolužiačku, vrtuľníkom ju odviezli do nemocnice

29.04.2024 18:03

Šiestačka si nôž priniesla z domu a mala ho schovaný v školskej lavici.

Pellegrini, Zuzana Dolinková, Raši,

Za koniec Rázsoch chcú odvolávať ministerku Dolinkovú. Je to politický bulvár, háji sa ministerka. OĽaNO a SaS sa hádajú

29.04.2024 17:35

Bola to len otázka času, keď bude musieť ministerka Dolinková stáť pred Achillovou pätou rezortu – polstoročia nedokončeným projektom nemocnice Rázsochy.

Mark Rutte

Turecko podporí kandidatúru Marka Rutteho na šéfa NATO. Výhrady má už len Orbán

29.04.2024 16:48

Turecko aj Maďarsko ako členovia NATO predtým vyjadrili výhrady voči Rutteho kandidatúre.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 4289x
Priemerná čítanosť článkov: 2145x

Autor blogu

Kategórie